Laatst bezocht: 02-01-2017Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Friesland   Nederland   English   Deutsch   France
 

Naaktstrandje De Potten Sneek


officieel naaktstrand met borden aangegeven oppervlakte 1,4 hectare
parkeren op 440 meter bushalte op 35 min fietsenstalling op 400 meter
redelijk bereikbaar voor mindervaliden waterkwaliteit:
meetpunt Pottenstrand
honden toegestaan
afvalbakken    

Direct naar de reguliere info.

Nieuws

02-01-2017:
Grote zonneweide opnieuw op de schop.In het hoogseizoen van 2016 was de grote zonneweide onbruikbaar door ophoog werkzaamheden aan het terrein in verband met wateroverlast. Nu is het terrein opnieuw op de schop gegaan, omdat de grote bomen op de zonneweide gekapt zijn. De bomen zijn inmiddels vervangen door kleinere exemplaren, maar hiervan is voorlopig weinig schaduw te verwachten. Gezien de vele waterplassen op het terrein lijkt het probleem van de wateroverlast nog niet te zijn opgelost.De oorzaak van de wateroverlast is het verhoogde waterpeil in het achterliggende gebied. (rechts het strandje)Verder zijn de masten van de waterkabelskibaan geplaatst in de plas. Vooral aan de textielzijde blijft er vrijwel geen zwemwater over.Langs de kant blijft er een strook over van circa 10 meter om in te zwemmen.


14-10-2016:
In de Leeuwardercourant staat een artikel over seksuele overlast op het naaktstrandje. Lees hier het artikel.


26-09-2016:
Op het geklede strand tegenover het naaktstrandje is de aanleg van de waterkabelskibaan begonnen. Momenteel wordt er gewerkt aan het gebouwtje bij het startpunt. Aan de bouw van de masten is nog geen begin gemaakt.

30-08-2016: De grote ligweide kan weer worden gebruikt, maar de bomen lijken het slachtoffer te zijn geworden van het hoge waterpeil begin dit jaar. Het lijkt wel of de herfst zijn intrede al heeft gedaan op het strandje. De bomen zullen in het najaar worden gekapt. 
In de loop van september wordt begonnen met de aanleg van de waterkabelskibaan.27-06-2016:
In verband met de ernstige wateroverlast, veroorzaakt door het verhogen van het waterpeil in het aangrenzend natuurgebied de Postkar, kan de grote ligweide op het naaktstrandje geruime tijd niet worden gebruikt. De ligweide is opgehoogd en op nieuwe ingezaaid. Het voetpad aan de noordwestzijde is voorzien van rijplaten, maar is slecht begaanbaar door de wateroverlast. Bekijk hier de foto's.05-05-2016
: Vorig jaar is Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân begonnen met de uitvoering van het project "Oever- en kadeproject Griene Dyk, De Potten en Potskar, fase 2". Het plan richt zich op veiligheid van de waterkeringen en natuurverbetering in het aangrenzende natuurgebied de Potskar aan de noordzijde van het recreatiegebied de Potten. De sloot achter het naaktstrandje is verbreed en heeft een verbinding gekregen met het Sneekermeer. Hierdoor is het waterpeil op het (hogere) boezempeil komen te liggen en veroorzaakt ernstige wateroverlast op het naaktstrandje. De grote ligweide is vrijwel onbruikbaar geworden om te zonnen. Ook is er wateroverlast op het voetpad naar en rondom het naaktstrandje. Deze site zal bij Wetterskip Fryslân informeren welke structurele maatregelen worden genomen om de overlast te verhelpen.


De ligweide is vrijwel onbruikbaar geworden.

Kijk hier voor meer foto's.


Algemeen
Het Pottengebied, op ongeveer 6 km oostelijk van Sneek, is het oudste recreatiegebied aan het Sneekermeer. Het grootste deel van het gebied is gericht op de watersport, met  onder andere jachthavens, een camping, een vakantiepark en een paviljoen. Aan het eind van de Paviljoenwei, de enige toegangsweg tot het recreatiegebied, ligt het pontje naar het Starteiland.

Dagrecreatie vindt plaats rondom een voormalige zandwinplas, die in de jaren 80 van de vorige eeuw is omgebouwd tot een recreatiegebied. De plas heeft een open verbinding met het Sneekermeer, maar is niet toegangelijk voor grotere boten. Tijdens de Sneekweek, die in de eerste week van augustus plaatsvindt, wordt een deel van het terrein gebruikt. Bij de ingang van het dagrecreatiegebied liggen de textielstranden met sanitaire voorzieningen. Met goed strandweer staat hier een snackwagen.
Aan deze zijde bevindt zich de officiële zwemwaterlocatie met zandstranden. Bekijk hier het infobord. (Het naaktstrandje staat niet op dit bord aangegeven, maar bevindt zicht aan de zuidzijde; dit is de bovenkant van het kaartje).

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân heeft op 25 februari 2016 het bestemmingsplan "Sneek - de Potten - waterskibaan" vastgesteld, waarbij de bouw van de kabelwaterskibaan mogelijk is geworden. Door de aanleg zal het rustige karakter van het recreatiegebied veranderen en zullen de recreanten veel overlast van de baan ondervinden. Jammer dat door volstrekte ondeskundigheid van de bestuurders dit prachtige recreatiegebied verprutst wordt.
 
De definitieve vorm van de waterkabelskibaan. Bron: www.ruimtelijkeplannen.nl.

Aan de overzijde van de plas is op een gedeelte naaktrecreatie toegestaan.
In 2008 is een gedeelte van het voetpad verlegd, zodat dit nu afgescheiden door een aardenwal achter de grote zonneweide langs loopt.

Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig. Het naaktstrandje bestaat uit een grote ligweide en aan de waterkant een smalle grasstrook. Beide strandgedeelten zijn gescheiden door een klein gedeelte voetpad. Er zijn voldoende schaduwrijke plekken. Op het naaktstrandje is geen zandstrand aanwezig.

Het zwemwater is alleen geschikt voor geoefende zwemmers, en is bereikbaar via een trap bij een drietal steigers. Zwemmers kunnen hier aan de kant niet staan, de plas is ongeveer 6 meter diep. Het zwemgebied is verder afgebakend voor boten.

Weer


Handige Links
  Bungalowpark en camping aan Sneekermeer, RCN de Potten
  Starteiland.
  Grootsneek.nl
 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend