Laatst bezocht: 22-07-2020

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Gelderland   Nederland


Naaktstrandje Hedelse Bovenwaard (gedoogd!)


gedoog naaktstrand lengte 100 meter parkeren op 900 meter
bushalte op 30 min fietsen meenemen tot het pad achter het strandje zandstrand, begroeid met gras
Geen officiŽle zwemlocatie aflopende bodem zwemwater honden aangelijnd toegestaan


Algemeen
Het natuurgebied de Hedelse Bovenwaard (circa 120 hectare) ligt oostelijk van Hedel en is ontstaan rondom een voormalige zandwinplas. Tot 2009 werd hier zand gewonnen, onder andere voor het Betuwe Tracť. De natuur rondom de plas heeft zich in de afgelopen jaren hersteld, waardoor er een prachtig natuurgebied is ontstaan.

Rondom de plas (circa 70 hectare) loopt een onverhard pad, dat aan de oostzijde een doorwaadbare plaats heeft in de kreek die de plas verbindt met de Maas.  Deze ondiepe kreek is niet bevaarbaar, zodat boten geen toegang hebben tot de plas. Het waterpeil in de plas fluctueert met het waterpeil van de Maas, die hier onder invloed staat van het getij (dagelijks met circa 30 cm). Langs de plas zijn diverse kleine zandstrandjes die beperkt worden gebruikt door recreanten. In het gebied vindt begrazing plaats door rundvee.

Aan de noordwestzijde van de plas, aan de zijde van de A2, bevinden zich zeven landtongen. Op de tweede landtong vanaf de zuidzijde vindt op beperkte schaal  naaktrecreatie plaats. Door de op natuurlijke wijze ontstane begroeiing is het naaktstrandje volledig buiten het zicht van het pad rondom de plas. In het gebied kom je vrijwel niemand tegen, waardoor het zich goed leent voor naaktrecreatie. Voor de bereikbaarheid kijk op de route pagina.

Het naaktstrandje is het gemakkelijkst bereikbaar via de eerste landtong, omdat deze minder dicht begroeid is. Wel moet dan de doorwaadbare (circa 50 cm diep) oversteek naar de tweede landtong worden gemaakt. Op de tweede landtong is het pad soms nauwelijks zichtbaar.
 
Aan de plas is een half begroeid zandstrandje. Er zijn geen voorzieningen aanwezig.
Door de achterliggende A2 is er enige geluidsoverlast. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

De plas heeft geen officiŽle zwemplaats, zodat het zwemwater hier niet gecontroleerd wordt. Aan de kant waar het nog erg ondiep is drijven groenwieren, maar het zwemwater is vrij helder. Door de vaste bezoekers wordt deze laag regelmatig verwijderd. De zwemzone ligt wat verder vanaf de kant en is vrij van groenwieren. Na de eerst langzaam aflopende bodem wordt het snel diep. In het zwemwater zijn veel onderwaterplanten aanwezig. De plas is circa 35 meter diep, waardoor er koude onderstromingen kunnen ontstaan. Blijf daarom dicht bij de kant.WeerNieuws
22-10-2017 Voormalige zandafgraving herstelt in recordtempo


Handige Links
Natuurmonumenten Hedelse Bovenwaard

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend