Laatst bezocht:12-05-2019Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Gelderland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Berendonck


naaktstrand vanaf 2019 officieel oppervlakte 0,5 hectare parkeren op 1200 meter
betaald op 1800 meter
bushalte op 30 min fietsenstalling net voor het strandje waterkwaliteit, hier is geen officiŽle zwemlocatie
aflopende bodem zwemwater toilet douche
afvalbakken kiosk op 1900 meter honden niet toegestaan 

21-05-2019 Let op: Het zwemwater heeft een zeer steile bodem. Een meting heeft aangetoond dat de gebruikelijke maximale helling van 20% vele malen wordt overschreden. Leisurelands is hiervan op de hoogte gesteld en zegt dat het terrein voldoet aan hun veiligheidseisen. Zij zijn de experts en dulden geen enkele kritiek.

De tegenstelling is wel erg groot want in de Gelderlander memoreerde de directeur van Leisurelands nog "dat de aangename in- en uitstap veel geld heeft gekost". De vraag waar Leisurelands al dat zand heeft gelaten blijft voorlopig onbeantwoord.

Verder liggen er op terrein nog veel (scherpe) stenen, zodat strandschoenen aanbevolen zijn. Leisurelands geeft ook hier geen thuis, zodat de naturisten zelf maar begonnen zijn met het opruimen. De ligweiden zijn pas ingezaaid en worden voorzichtig al een beetje groen.


25-05-2019 Op zaterdag 25 mei aanstaande vindt het dancefestival Emporium plaats op de Berendonck. Het naaktstrandje is wel gewoon open, maar er kan die dag niet worden geparkeerd op de Berendonck. Kijk hier voor meer info.


Algemeen
De Berendonck, tussen Nijmegen en Wijchen, is een recreatiegebied van circa 170 hectare dat in 1976 is aangelegd. Aan de noordzijde van de 45 hectare grote recreatieplas bevindt zich een strand van 3 hectare met kiosk, toiletgebouwen en speeltoestellen. Aan deze zijde liggen ook de parkeerterreinen. Verdere voorzieningen in het gebied zijn onder andere een 18 holes golfbaan een duikstek en een waterskicentrum.

Aan de zuid zijde van de plas vindt op een drie tal beboste landtongen al sedert de aanleg van de Berendonck naaktrecreatie plaats, maar er was tot op heden geen officieel aangewezen gedeelte voor naaktrecreatie.

Vanaf 2009 heeft Leisurelands, de eigenaar van het recreatiegebied Berendonck, gezocht naar mogelijkheden om extra inkomsten uit het gebied te genereren, om zo de voorzieningen in het gebied op peil te kunnen houden. Uiteindelijk is gekozen voor de vestiging van een groot saunacomplex aan de oostzijde van de plas.

Met de komst van de sauna Thermen Berendonck die begin mei 2019 de deuren heeft geopend, zijn grote delen van het gebied opnieuw ingericht en heeft de Berendonck nu ook een officieel naaktstrand gekregen op de eerste landtong (vanaf de A73). Dit gebied fungeerde al min of meer als familiestrandje. In de raadsvergadering van 20 december 2018 heeft de gemeenteraad van Wijchen, met de wijziging van de APV, het gebied officieel aangewezen als geschikt voor naaktrecreatie. Voor de bereikbaarheid kijk op de routepagina.

De vaste bezoekers van dit gedeelte zijn samen met de NFN betrokken geweest bij de inrichting van het strandje. Het naaktstrandje heeft een eigen (besloten) Facebook groep 'Vriendengroep de Blote Beer', met de meest actuele informatie.


Bron tekening Leisurelands(pfd)

Door de herinrichting van het gebied is het naaktstrandje compleet veranderd. Het vaste  instapplekje om te zwemmen is komen te vervallen. Hier is nu een aardenwal aangelegd om het zicht op het sauna complex te verminderen. Verder is het strandje veel opener geworden met een ruime ligweide en een zandstrandje aan het water. De onderbegroeiing is bij de  bomen verwijderd, zodat hier op warme dagen voldoende schaduw aanwezig is. Bij het toiletgebouwtje is de ligweide vrij steil.

Op het naaktstrandje staat een klein toiletgebouwtje met een buitendouche. Het terrein is afgebakend met een laag hekwerk en is slechts van ťťn zijde toegankelijk. Op een infobord staan de gedragsregels vermeld. De fietsen worden van het te terrein geweerd door een U-vormige toegang en moeten in de fietsenstalling worden geplaatst. Voor mindervaliden is een een poortje aanwezig waarvan tegen betaling van een borg een sleutel kan worden verkregen.

De overige 2 landtongen waar naakt wordt gerecreŽerd zijn onderling gescheiden door het water en kunnen alleen via het fietspad worden bereikt. Hier zijn geen voorzieningen aanwezig. Om naaktrecreatie te ontmoedigen heeft hier eind 2018 een enorme kaalslag plaatsgevonden. Er is een soort open parklandschap zonder onderbegroeiing gecreŽerd met volledig doorzicht. De grindpaden zijn door het zware materieel compleet vernield, waardoor het gebied minder toegankelijk is. Of dit gebied geschikt blijft voor naaktrecreatie zal de tijd leren.

Enkele foto's van de aanleg zijn hier te vinden.

Op het officiŽle naaktstrandje is het (heldere) zwemwater goed bereikbaar via het zandstrandje. Helaas loopt de bodem hier extreem steil af, waardoor het zwemwater alleen geschikt is voor geoefende zwemmers. Er is geen met een drijflijn  afgebakend zwemgedeelte. Ook geoefende zwemmers hebben moeite om weer uit het water te klimmen doordat de bodem niet stabiel is. Op 3 Š 4 meter uit de kant is het water al te diep om te kunnen staan.

De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is De Berendonck op 1300 meter afstand. Bij recente controle was de zwemwaterkwaliteit in orde.
Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl


Weer


Nieuws
09-05-2019 Berendonck nu ook gewoon open en bloot met officieel naaktstrand.
07-04-2019 Parkeerplaats Thermen Berendonck doet nog steeds pijn.
09-02-2019 Naaktstrand Berendonck wordt voor 125.000 euro Ďaangekleedí
14-01-2019 Nieuwe toiletgebouwen Berendonck en Mookerplas
14-01-2019 Aanleg naturistenstrand Berendonck.
02-10-2018 Graffitispuiter Berendonck bestraft
17-09-2018 Berendonck krijgt nieuwe moderne toiletgebouwen.
20-05-2018 Vissers balen dat stek-na-stek bij Berendonck verloren gaat
04-04-2018 Snel 'legaal' naakt op De Berendonck
29-03-2016 Werkgroep ďde BerendonckĒ tegen saunacomplex in recreatiegebied.
20-05-2015 Bestemmingsplan saunacomplex Berendonck vernietigd
04-12-2014 Dassen houden bouw saunacomplex Berendonck tegen
13-03-2014 Wijchen akkoord met saunacomplex Berendonck


Handige Links
Leisurelands Berendonck (voorheen RGV)

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend