Laatst bezocht:12-08-2018Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Gelderland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Berendonck


naaktstrand vanaf 2019 officieel oppervlakte 0,5 hectare parkeren op 1200 meter
betaald op 1800 meter
bushalte op 30 min fietsenstalling net voor het strandje waterkwaliteit, hier is geen officiŽle zwemlocatie
aflopende bodem zwemwater kiosk op 1900 meter honden toegestaan ? is nog niet bekend
afvalbakken    

21-02-2019 Vanaf maandag 25 februari tot ongeveer eind maart wordt de Weg door de Berendonck gerenoveerd.


Algemeen
De Berendonck, tussen Nijmegen en Wijchen, is een recreatiegebied van circa 170 hectare dat in 1976 is aangelegd. Aan de noordzijde van de 45 hectare grote recreatieplas bevindt zich een strand van 3 hectare met kiosk, toiletgebouwen en speeltoestellen. Aan deze zijde liggen ook de parkeerterreinen. Verdere voorzieningen in het gebied zijn onder andere een 18 holes golfbaan een duikstek en een waterskicentrum.

Aan de zuid zijde van de plas vindt op een drie tal beboste landtongen al sedert de aanleg van de Berendonck naaktrecreatie plaats, maar er was tot op heden geen officieel aangewezen gedeelte voor naaktrecreatie.

Vanaf 2009 heeft Leisurelands, de eigenaar van het recreatiegebied Berendonck, gezocht naar mogelijkheden om extra inkomsten uit het gebied te genereren, om zo de voorzieningen in het gebied op peil te kunnen houden. Uiteindelijk is gekozen voor de vestiging van een groot saunacomplex aan de oostzijde van de plas.

Met de komst van de sauna Thermen Berendonck die medio 2019 de deuren gaat openen, worden grote delen van het gebied opnieuw ingericht en krijgt de Berendonck nu ook een officieel naaktstrand op de eerste landtong (vanaf de A73). Dit gebied fungeerde al min of meer als familiestrandje. Voor de bereikbaarheid kijk op de routepagina.
In de raadsvergadering van 20 december 2018 heeft de gemeenteraad van Wijchen, met de wijziging van de APV, het gebied officieel aangewezen als geschikt voor naaktrecreatie.

De vaste bezoekers van dit gedeelte zijn samen met de NFN betrokken geweest bij de inrichting van het strandje. Het naaktstrandje heeft een eigen (besloten) Facebook groep 'Vriendengroep de Blote Beer', met de meest actuele informatie.


Bron tekening Leisurelands(pfd)

Door de herinrichting van het gebied verandert het naaktstrandje compleet. Bij het vaste instapplekje om te zwemmen komt een aardenwal om het zicht op het sauna complex te verminderen. Verder wordt het strandje veel opener met een ruime ligweide en krijgt het aan de westzijde een zandstrandje met een lengte van 30 meter. Op het strandje komt een klein toiletgebouwtje met een buitendouche. Het strandje is van ťťn zijde, via het huidige betonpad, toegankelijk via een draaipoort (met mindervalide poort) en wordt aan deze zijde afgesloten door een hekwerk. Bij de ingang komt een fietsenstalling.

Of honden zijn toegestaan op het strandje is op dit moment nog niet bekend.

De overige 2 landtongen waar naakt wordt gerecreŽerd zijn onderling gescheiden door het water en kunnen alleen via het fietspad worden bereikt. Hier zijn geen voorzieningen aanwezig. Wellicht om naaktrecreatie te ontmoedigen heeft hier eind 2018 een enorme kaalslag plaatsgevonden. Er is een soort open parklandschap zonder onderbegroeiing gecreŽerd met volledig doorzicht. De grindpaden zijn door het zware materieel compleet vernield, waardoor het gebied minder toegankelijk is. Of dit gebied geschikt blijft voor naaktrecreatie zal de tijd leren.

Eind november 2018 is de aanleg van het nieuwe strandje begonnen. Enkele foto's van de aanleg zijn hier te vinden

Op het officiŽle naaktstrandje is het zwemwater goed bereikbaar via het zandstrand en heeft een zeer steil onderwatertalud, waardoor het ongeschikt is voor kinderen. Op circa 4 meter uit de kant is het water te diep om te kunnen staan. Verder is de ondergrond (nog) erg zacht. Of hier een afgebakend zwemgedeelte komt is nog niet bekend.

Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd. De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is De Berendonck op 1300 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl


Weer


Nieuws
09-02-2019 Naaktstrand Berendonck wordt voor 125.000 euro Ďaangekleedí
14-01-2019 Nieuwe toiletgebouwen Berendonck en Mookerplas
02-10-2018 Graffitispuiter Berendonck bestraft
17-09-2018 Berendonck krijgt nieuwe moderne toiletgebouwen.
20-05-2018 Vissers balen dat stek-na-stek bij Berendonck verloren gaat
04-04-2018 Snel 'legaal' naakt op De Berendonck
29-03-2016 Werkgroep ďde BerendonckĒ tegen saunacomplex in recreatiegebied.
20-05-2015 Bestemmingsplan saunacomplex Berendonck vernietigd
04-12-2014 Dassen houden bouw saunacomplex Berendonck tegen
13-03-2014 Wijchen akkoord met saunacomplex Berendonck


Handige Links
Leisurelands Berendonck (voorheen RGV)

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend