Laatst bezocht: 09-09-2021

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Friesland   Nederland   English   Deutsch   France
 

Naaktstrandje De Potten Sneek


officieel naaktstrand met borden aangegeven oppervlakte 1,4 hectare
parkeren op 440 meter bushalte op 35 min fietsenstalling op 400 meter
redelijk bereikbaar voor mindervaliden waterkwaliteit:
meetpunt Pottenstrand
honden toegestaan
afvalbakken    


Algemeen
Het Pottengebied, op ongeveer 6 km oostelijk van Sneek, is het oudste recreatiegebied aan het Sneekermeer. Het grootste deel van het gebied is gericht op de watersport, met  onder andere jachthavens, een camping, een vakantiepark en een paviljoen. Aan het eind van de Paviljoenwei, de enige toegangsweg tot het recreatiegebied, ligt het pontje naar het Starteiland. Voor de bereikbaarheid kijk op de routepagina.

Dagrecreatie vindt plaats rondom een voormalige zandwinplas, die in de jaren 80 van de vorige eeuw is omgebouwd tot een recreatiegebied. De plas heeft een open verbinding met het Sneekermeer, maar is niet toegankelijk voor boten. Tijdens de Sneekweek, die in de eerste week van augustus plaatsvindt, wordt een deel van het terrein gebruikt. Bij de ingang van het dagrecreatiegebied liggen de textielstranden met sanitaire voorzieningen. Aan deze zijde bevindt zich de officiƫle zwemwaterlocatie met zandstranden. Bekijk hier het infobord. (Het naaktstrandje staat niet op dit bord aangegeven, maar bevindt zich aan de noordzijde; dit is de bovenkant van het kaartje).

Sinds 2017 heeft de plas een heel ander aanzien gekregen, door de komst van Waterskibaan-Sneek. In de plas is een 770 meter lange kabelwaterskibaan gesitueerd, waardoor vooral aan de textielzijde de zwemmogelijkheden flink beperkt zijn.
 
De definitieve vorm van de waterkabelskibaan. Bron: www.ruimtelijkeplannen.nl.

Aan de overzijde van de plas (noodzijde) is op een gedeelte naaktrecreatie toegestaan. Het naaktstrandje bestaat uit twee afzonderlijke gedeeltes. Een grote zonneweide en een smal langgerekt gedeelte aan het water met twee bredere delen. Er is geen zandstrand aan deze kant van de plas.

Door dat in 2016 het waterpeil in het achterliggende natuurgebied de Potskar verhoogd werd, is er op het naaktstrandje flinke wateroverlast ontstaan. Om deze overlast tegen te gaan is de grote zonneweide opgehoogd en opnieuw ingericht. Door de kap van de grote bomen zijn er weinig schaduwrijke plekken overgebleven. Voor meer info kijk hier.

Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

Het zwemwater is alleen geschikt voor geoefende zwemmers, en is bereikbaar via een trap bij een drietal steigers. Zwemmers kunnen hier aan de kant niet staan, de plas is ongeveer 6 meter diep. Het zwemgebied is verder afgebakend voor boten.

De dichtstbijzijnde officiƫle zwemwaterlocatie is Pottenstrand op 250 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Waarschuwing (vanaf: 2023-05-02)
Waarschuwing voor blauwalgen. Kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.


Meer over dit naaktstrand
Blootkompas
Naturismegids

WeerNieuws
13-11-2018 Sneek in verweer tegen blootlopers buiten naaktstrand


Handige Links
Bungalowpark en camping aan Sneekermeer, RCN de Potten
Starteiland
GrootSneek
Waterrijck Sneekermeer.
Beachclub Sneek.
Waterskibaan-Sneek

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend