Laatst bezocht: 31-07-2019

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek  Friesland   Nederland   English   Deutsch   France
 

Naaktstrandje De Potten Sneek


officieel naaktstrand met borden aangegeven oppervlakte 1,4 hectare
parkeren op 440 meter bushalte op 35 min fietsenstalling op 400 meter
redelijk bereikbaar voor mindervaliden waterkwaliteit:
meetpunt Pottenstrand
honden toegestaan
afvalbakken    

04-04-2021 Het naaktstrand past niet in de gebiedsvisie De Potten en zal op termijn verplaatst worden naar een andere locatie. Lees hier meer en teken protest aan tegen deze sluiting.Algemeen
Het Pottengebied, op ongeveer 6 km oostelijk van Sneek, is het oudste recreatiegebied aan het Sneekermeer. Het grootste deel van het gebied is gericht op de watersport, met  onder andere jachthavens, een camping, een vakantiepark en een paviljoen. Aan het eind van de Paviljoenwei, de enige toegangsweg tot het recreatiegebied, ligt het pontje naar het Starteiland. Voor de bereikbaarheid kijk op de routepagina.

Dagrecreatie vindt plaats rondom een voormalige zandwinplas, die in de jaren 80 van de vorige eeuw is omgebouwd tot een recreatiegebied. De plas heeft een open verbinding met het Sneekermeer, maar is niet toegankelijk voor boten. Tijdens de Sneekweek, die in de eerste week van augustus plaatsvindt, wordt een deel van het terrein gebruikt. Bij de ingang van het dagrecreatiegebied liggen de textielstranden met sanitaire voorzieningen. Aan deze zijde bevindt zich de officiŽle zwemwaterlocatie met zandstranden. Bekijk hier het infobord. (Het naaktstrandje staat niet op dit bord aangegeven, maar bevindt zicht aan de zuidzijde; dit is de bovenkant van het kaartje).

Sinds 2017 heeft de plas een heel ander aanzien gekregen, door de komst van Waterskibaan-Sneek. In de plas is een 770 meter lange kabelwaterskibaan gesitueerd, waardoor vooral aan de textielzijde de zwemmogelijkheden flink beperkt zijn.
 
De definitieve vorm van de waterkabelskibaan. Bron: www.ruimtelijkeplannen.nl.

Aan de overzijde van de plas is op een gedeelte naaktrecreatie toegestaan.
Door dat in 2016 het waterpeil in het achterliggende natuurgebied de Postkar verhoogd werd, is er op het naaktstrandje flinke wateroverlast ontstaan. Om deze overlast tegen te gaan is de grote zonneweide opgehoogd en opnieuw ingericht. Door de kap van de grote bomen op deze zonneweide zijn er weinig schaduwrijke plekken overgebleven. Voor meer info kijk hier.

Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig. Het naaktstrandje bestaat uit een grote ligweide en aan de waterkant een smalle grasstrook. Beide strandgedeelten zijn gescheiden door een klein gedeelte voetpad. Er zijn voldoende schaduwrijke plekken. Op het naaktstrandje is geen zandstrand aanwezig.

Het zwemwater is alleen geschikt voor geoefende zwemmers, en is bereikbaar via een trap bij een drietal steigers. Zwemmers kunnen hier aan de kant niet staan, de plas is ongeveer 6 meter diep. Het zwemgebied is verder afgebakend voor boten.

De dichtstbijzijnde officiŽle zwemwaterlocatie is Pottenstrand op 250 meter afstand. Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
  Het zwemseizoen is momenteel gesloten, vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd.


Meer over dit naaktstrand
Blootkompas
Naturismegids

WeerNieuws
13-11-2018 Sneek in verweer tegen blootlopers buiten naaktstrand


Handige Links
Bungalowpark en camping aan Sneekermeer, RCN de Potten
Starteiland
GrootSneek

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend