Laatst bezocht: 28-09-2020Algemeen  Route  Oost   West  Friesland   Nederland  
English   Deutsch   France

Naaktstrand Schiermonnikoog


Algemeen
Schiermonnikoog is het kleinste van de vijf bewoonde Waddeneilanden. Het enige dorp op het eiland, ligt op ongeveer 3 km vanaf de veerdam en draagt ook de naam van het eiland. Op het eiland zijn geen auto's van toeristen toegestaan. Het eiland heeft een zeer uitgebreid stelsel van wandel- en fietswandelpaden. In 1989 werd Schiermonnikoog, uitgezonderd de dorpskern en de agrarische polder, een Nationaal Park. Voor mensen die de rust van de natuur en de vrijheid op het lange brede strand zoeken, is Schiermonnikoog zeker een aanrader.

Het eiland Schiermonnikoog is te bereiken met de veerdienst  Lauwersoog - Schiermonnikoog. Door de korte duur van de overtocht, circa 45 minuten, is het eiland ook zeer schikt voor het maken van een dagtocht. Tegenwoordig zijn, in het zomerseizoen, bij de steiger aan de veerdam fietsen te huur, ideaal voor de dagjesmensen.
 
Op Schiermonnikoog is geen speciaal gedeelte ingericht voor naaktrecreatie, in de APV van de gemeente Schiermonnikoog is de volgende bepaling opgenomen:

Artikel 2.44 Plaatsen geschikt voor naaktrecreatie (APV december 2012)
Als plaats, geschikt voor ongeklede openbare recreatie, als bedoeld 430a van het Wetboek van Strafrecht, wordt het Noordzeestrand aangewezen, met uitzondering van het gedeelte tussen de strandpalen 2 en 7.


Bij de strandopgangen waar naaktrecreatie is toegestaan, wordt dit ook op de informatieborden vermeld. De twee locaties waar naaktrecreatie is toegestaan zijn:

Locatie Oost: Het strand ten oosten van paal 7.
Locatie West Het strand ten zuiden van paal 2.VVV Schiermonnikoog
Camping Seedune (enige camping op het eiland)
Eilander Balgexpres


Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend