Laatst bezocht: 19-06-2017

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Noord-Holland   Nederland   Deutsch   English    France


Naaktstrand Callantsoogofficieel naaktstrand
tussen paal 14,50 en 16,80
met borden aangegeven lengte 2300 meter
op 1400 meter (noordgrens)
op 2070 meter (zuidgrens)
bushalte op 20 min (noordgrens)
bushalte op 30 min (zuidgrens)
op 1100 meter
blauwe vlag zandstrand info waterkwaliteit
aflopende bodem zwemwater strekdammen strandpaviljoen, op 200 meter.
geen bloot op terras.
honden toegestaan
losloopgebied
   
 

Algemeen
Al in het midden van de vijftigerjaren, van de vorige eeuw, werd er door een groepje naturisten op een stukje strand achter het Zwanenwater naaktgerecreŽerd. Deze groep werd, door de jaren heen, steeds groter en was goed georganiseerd. Bij naderende politiecontroles werd iedereen direct gewaarschuwd, men trok dan snel even een broekje aan en als de agenten weer weg waren ging het direct weer uit. In september 1970 werden hierover vragen gesteld in de gemeenteraad van Callantsoog. (toen nog een zelfstandige gemeente). De gemeente besloot in overleg met de NFN een proefproces uit te lokken. In augustus 1971 gingen de Amsterdammers Nel Molenkamp en Ton Wilhelm vrijwillig op de bon. Zelfs na hoger beroep vond de rechter dat hier niet in strijd met het  wetboek voor strafrecht (schennis van de openbare eerbaarheid) was gehandeld. Op 27 april 1973 besloot de gemeenteraad van Callantsoog, met vijf stemmen voor en twee tegen, naaktrecreatie toe te staan op een strandgedeelte ten zuiden van Callantsoog.
Hiermee kreeg Callantsoog het eerste officiŽle naaktstrand van Nederland. Het oorspronkelijke naaktstrandgedeelte van 370 meter, is in de jaren daarna uiteindelijk uitgegroeid tot ťťn van de grootste naaktstranden van Nederland met een lengte van 2300 meter.  Andere Tijden maakte een documentaire over bloot in Callantsoog. 

Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 14,50 en 16,80. Dit is duidelijk met borden aangegeven. Vanaf 2017 is het naaktstrand ook hondenlosloopgebied geworden. Net voor het officiŽle begin van het naaktstrand staat het nieuwe  strandpaviljoen "Zilte Zucht". Op het terras is bloot niet toegestaan. Hier is ook een toilet aanwezig. Voor 2012 stond hier het strandpaviljoen "Ja, Natuurlijk". Met de naamswijziging van het  strandpaviljoen is er een eind gekomen aan een tijdperk waarin bloot nog gewoon natuurlijk is.

In de praktijk wordt al ruim(circa paal 14,00) voor het strandpaviljoen naakt gerecreŽerd. Ook vanaf de zijde van Sint Maartenszee vindt naaktrecreatie plaats ruim (circa paal 17,25) voor het officiŽle begin.

Op het strand is geen direct bad toezicht, de dichtstbijzijnde strandwachtpost staat bij paal 13. Aan de zijde van Sint Maartenszee wordt het strand bewaakt door de Reddingsbrigade Sint-Maartenszee op ongeveer 960 meter vanaf de zuidgrens.

Over de gehele lengte van het strand zijn om de 200 meter strekdammen aanwezig, die met hoogwater niet zichtbaar zijn. Het zwemmen dicht bij de strekdammen is erg gevaarlijk.
Webcams
   Strandpaviljoen de Toko (paviljoen ter hoogte van het dorp)
   DeStrandtent.nl (dit paviljoen staat dichtbij de strandopgang).

Nieuws

Weer


Handige Links
Een liedje van de badgasten over de lang vervlogen tijden van het blote "Ja, Natuurlijk".
VVV Top van Noord-Holland
Startkabel.Callantsoog
Kust op Kracht | Een veilige en mooie Noord-Hollandse kust


Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend