Laatst bezocht: 17-05-2016

Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Groningen   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Meerwijck

Direct naar de info over het naaktstrandje.

Nieuws i.v.m. de voorgenomen sluiting van het strandje.


17-05-2016: Vandaag werd het gecombineerde surf- naaktstrand officieel geopend door Burgemeester de Jonge van Hoogezand-Sappemeer, met als officiŽle handeling de ontbloting van het nieuwe surf- naaktstrandbord. Bekijk hier de foto's en lees het NFN persbericht.

18-05-2016: HS-krant Surf- en naaktstrand geopend10-05-2016:
17 mei 2016 wordt het naaktstrandje officieel geopend door burgemeester  de Jonge van Hoogezand-Sappemeer. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen. De activiteiten vinden plaats vanaf 14:00u en om 17:00u  wordt het naaktstrandje geopend. Bekijk hier het programma.

17-03/09-04/23-04-2016:
Het naaktstrandje is gewoon open ondanks het feit dat de bordjes zijn weggehaald. Deze site bezocht het naaktstrand en maakte enkele foto's. Duidelijk is dat de surfers behoorlijk hun stempel drukken op het naakt-surfstrand.
Het naaktstrandje was ook te zien in het programma van WistJeDat van RTL4.
Kijk hier voor enkele foto's van het oude naaktstrandje.

Bezoek ook eens de Facebook pagina van onze medegebruikers: Windsurfing at Meerwijck

22-02-2016: dvhn.: Gecombineerd surf- en naaktstrand primeur voor Nederland
                       Hoogezand krijgt primeur naakt-/surfstrand
                       (helaas zijn de inspanningen van deze site niet opgemerkt door de NFN).

09-11-2015: Surfers moeten seksbeluste homo's gaan verjagen bij Meerwijck

30-10-2015:
VVD: Hoe staat het met de seksproblematiek?
                      Bekijk hier de vragen

09-10-2015:
De naturisten en de surfers komen met het voorstel naar de gemeente om het (nieuwe) naaktstrand gezamenlijk te gaan gebruiken. Door het gebied veel opener en ruimer te maken en de sociale controle te vergroten door onder andere het mede gebruik van het terrein door de surfers, moet de overlast tot het verleden behoren. Het naaktstrand werd in de praktijk ook al vaak door de surfers gebruikt, omdat de beschutte ligging het optuigen van de surfplank vergemakkelijkt. De gemeente gaat de plannen toetsen op de financiŽle haalbaarheid, maar het ziet er naar uit dat het nieuwe naaktstrand behouden blijft.

Cruciaal voor het welslagen van de de plannen is dat er elders in het gebied een gelegenheid voor een heren ontmoetingsplaats wordt ingericht. Het oude naaktstrand zou hier voor een goede locatie kunnen zijn.

Lees ook de info op de site van de NFN.

18-05-2015
 OpiniŽrende raad (het volledig audioverslag staat online):
Het naaktstrandje blijft (voorlopig) open
.
Een zestal insprekers opende de avond. Fervent tegenstanders van het naaktstrand waren de eigenaar van de camping Meerwijck en de bewonerscommissie Meerwijck.
Zij schetsten de vele overlast op het naaktstrand en vonden dat er geen goede afscheiding was van het naaktstrand. Ook werd gesteld dat de vaarroute op enkele meters voor het naaktstrand ligt, terwijl hier juist een lange afgebakende zwemzone voor ligt. De NFN en naaktzwemvereniging NOL-Hoogezand-Sappemeer hielden een pleidooi voor het openhouden van het naaktstrand. Sluiting zou het overlast probleem niet oplossen. Ook zonder officieel aangewezen naaktstrand blijft naaktrecreatie toegestaan op geschikte locaties. Naturisten en ook textielrecreanten hechten aan duidelijkheid waar bloot gerecreŽerd mag worden.

Verder kwam ook nog een seksrecreant aan het woord. Hij stelde dat seks in het openbaar niet strafbaar is, mits de confrontatie maar niet ongewild is. De bezoekers van het recreatiegebied weten, zeker na ťťn (ongewilde) confrontatie, wat er gebeurt in het gebied.

In de gemeenteraad was er weinig bijval voor het voorstel van het college om het naaktstrandje te sluiten. Alleen de ChristenUnie steunde het voorstel, ondanks de vele vraagtekens. De raad vond dat er te weinig overleg is geweest met de gebruikers van het gebied. De meeste partijen verwachten ook niet dat de sluiting van het naaktstrand het probleem van de seksuele overlast in het recreatiegebied zal oplossen. Ook de financiŽle onderbouwing van het opheffen van het naaktstrandje ontbrak.

Het college ging met de billen bloot en bekende dat het voorstel was ingegeven door een lege buidel. Om het probleem van de seksuele overlast in het gebied op te lossen is er meer geld nodig. Het college kon verder ook niet aangeven hoeveel klachten er zijn binnengekomen. Doordat er geen meerderheid voor het voorstel was, gaat de gemeente in gesprek met de gebruikers van het gebied om een oplossing te zoeken. Een iets andere inrichting van het gebied is misschien nodig. Saillant detail was dat de windsurfers zich al rijk rekenen met "ons" strandje.

Zie ook:

  18-05-2015: RTV Noord: Kom met een betere oplossing voor naaktstrand
  19-05-2015: GrootGroningen: Sluiting naaktstrand Meerwijck niet de oplossing.
  19-05-2015: NFN: Naaktstrand Meerwijck voorlopig open.

11-05-2015
NFN: Voorstel opheffen naaktstrand Meerwijck naar gemeenteraad Hoogezand-Sappemeer

09-05-2015:
Je suis Naturiste, protest tegen het sluiten van het naaktstrand (deel 2)
                       (pdf).
                       Wob-verzoek sluiting naaktstrand Meerwijck (pdf)


05-05-2015:
Dagblad van Het Noorden: Naturistenclub dupe van seksontmoetingen

04-05-2015
: Volgens de gemeente ligt het naaktstrandje er open en bloot bij.
Ondanks de verbreding van de toegangspaden (pas dit jaar) ligt het naaktstrandje nog  steeds afgeschermd van het textielstrand.


 

30-05-2015: Gemeente Hoogezand-Sappemeer plaatst het besluit opheffen naaktstrand op de site. Een beetje laat, want 2 dagen geleden tekende deze site protest aan op basis van een krantenberichtje.

Het voorstel voor de sluiting van het naaktstrand wordt 18 mei (opiniŽrend) besproken in de gemeenteraad. Op 1 juni wordt een beslissing over de voorgenomen opheffing genomen.


28-04-2015:
Je suis Naturiste, protest tegen het sluiten van het naaktstrand (pdf 2,3 Mb).

08-04-2015
: De gemeente is voornemens het naaktstrand te sluiten.

Door de seksuele overlast op het naaktstrand wil de gemeente Hoogezand-Sappemeer het (nieuwe) naaktstrand sluiten, staat te lezen in het Dagblad van het Noorden.
De gemeente heeft wel bij de zwemvereniging geÔnformeerd of dit op bezwaren zou stuiten, maar verder geen contact gezocht met deze site of de NFN. Op de site van de gemeente is over de voorgenomen sluiting geen informatie te vinden.

De situatie lijkt eg op die bij het Delftse naaktstrand. De gemeente Delft besloot om het naaktstrand hier te sluiten, ook vanwege seksuele overlast. Na veel juridisch touwgetrek met 2 rechtszaken, bleef het naaktstrand uiteindelijk open. Het naaktstrand in Delft lag nauwelijks afgeschermd van textielstrand, dit in tegenstelling met het naaktstrand bij Meerwijck. Met de Delftse Blootloopzaak werd duidelijk dat naaktrecreatie toegestaan is op geschikte plaatsen. Volgens het Gerechtshof Den Haag zijn plaatsen die geschikt zijn om in badkleding te recreŽren ook geschikt voor naaktrecreatie.

Deze site constateert dat de gemeente veel te weinig doet om het naaktstrand aantrekkelijk te houden voor de naturisten. Het strand wordt al jaren niet meer onderhouden; het zandstrand lijkt meer op een kale onregelmatige grasvlakte dan op een uitnodigend zandstrand. (Het naast gelegen textiele zandstrand wordt daarentegen wel goed onderhouden en jaarlijks gefreesd en van nieuw zand voorzien). Ook groeit de zijde van het water vrijwel dicht met riet.

De controles van de politie richten zich niet alleen op de seksrecreanten, ook de naturisten worden "weggekeken" door de plaatselijke (anti-bloot) wijkagent.

Laat de naturisten niet het slachtoffer worden van de (op)rukkende seksrecreanten en teken, net als deze site, protest aan bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
Verder ook een oproep om dit naaktstrand te blijven gebruiken en enig overlast direct te melden bij de politie. Ook naturisten moeten iets minder gedogen.

Lees ook: RTV Noord: H-S wil einde aan seksuele escapades naaktstrand Meerwijck


Algemeen

Aan de noordkant van het Zuidlaardermeer, ligt het recreatiegebied Meerwijck.
Het recreatiegebied Meerwijck, met een oppervlakte van 20 hectare, is aangelegd in de periode tussen 1965 en 1975. Er zijn veel recreatieve voorzieningen, waaronder een groot zandstrand, een strandpaviljoen een camping en jachthaven. Op een klein afgeschermd gedeelte van het textielstrand is ook naaktrecreatie toegestaan.

Het oorspronkelijke naaktstrandje heeft een nieuwe locatie gekregen, vlak naast het veel groter textielstrand. Veel bezoekers van het naaktstrandje zijn ontevreden met de nieuwe locatie en zijn daarom op de oude locatie gebleven, waardoor er twee naaktstrandjes zijn.

Sinds 2013 wordt naaktrecreatie op het oude naaktstrandje niet langer gedoogd.
Bij de ingang van het recreatiegebied en ook het pad naar het oude naaktstrandje zijn borden geplaatst met de tekst dat alleen op het door de gemeente aangegeven naaktstrand naaktrecreatie is toegestaan.

Het nieuwe naaktstrandje.

officieel naaktstrand oppervlakte 0,2 hectare met borden aangegeven
parkeren op 70 meter Treinstation op 35 min fietsenstalling op 50 meter
zandstrand, vrijwel geheel begroeid met gras waterkwaliteit aflopende bodem zwemwater
drijflijn waterdiepte 1,50 meter strandpaviljoen op 400 meter toilet op 280 meter
afvalbak honden niet toegestaan  

Het naaktstrandje is afgeschermd door bosschages van het textielstrand en is bereikbaar via een drietal smalle openingen in de bosschages. Het bestaat voornamelijk uit met gras begroeid zandstrand. Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen. Op het strand zijn geen schaduwrijke plekken.

Het zwemwater heeft een geleidelijk aflopende bodem met een afgebakend gedeelte.
De waterdiepte is binnen het afgebakend gedeelte is maximaal circa 1,50 meter.
Het zwemwater is niet helder en heeft een doorzicht van ongeveer 0,50 meter.

 
Het oude naaktstrandje (niet meer gedoogd)

Door de gemeente verboden. oppervlakte 0,3 hectare parkeren op 320 meter
Treinstation op 35 min waterkwaliteit strandpaviljoen op 1000 meter
afvalbakken honden aangelijnd toegestaan  


De gemeente heeft hier sinds 2013 naaktrecreatie verboden.
Omdat de gemeente niet de bevoegdheid heeft om naaktrecreatie te verbieden, heeft dit verbod geen enkele waarde. Het naaktrandje ligt beschut en is daardoor zeer geschikt voor naaktrecreatie; bovendien was vroeger op deze locatie naaktrecreatie officieel toegestaan. Bezoekers die een boete krijgen kunnen deze het beste niet betalen en de zaak voor laten komen. Vrijspraak is vrijwel zeker, omdat de gemeente moet aantonen dat het gebied ongeschikt is voor naaktrecreatie. Bekijk ook eens de site artikel430a.nl, deze gaat uitvoerig in op de juridische aspecten rondom naaktrecreatie.
Heb je geen zin in dit gedoe, kies dan voor het nieuwe naaktstrandje.

Lees ook het bericht: In het Dagblad van het Noorden (28-09-2013)
Recreatiegebied Meerwijck seksoord voor mannen

Het naaktstrandje ligt afgeschermd van het textielstrand, wel ligt het aan de vaarroute naar het
recreatiedorp Meerwijck.
Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een ligweide. Het toiletgebouw op het naaktstrandje is afgesloten. Verder zijn er geen voorzieningen.

Het zwemwater is te bereiken via een smalle opening en heeft geen geleidelijk aflopende bodem. Het is direct aan het begin ongeveer 0,60 meter diep.
Het zwemwater is niet helder en heeft een doorzicht van ongeveer 0,50 meter.


De gemeente pleegt weinig onderhoud aan het strand, om hier de naaktrecreatie te ontmoedigen.


Weer
                      
Handige Links
Kampeerterrein-Jachthaven ďMeerwijckĒ
Strandpaviljoen Meerwijck
Zuidlaardermeer.nl
 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend