Laatst bezocht:05-08-2014Algemeen   Route   Foto's   Gastenboek   Gelderland   Nederland   English   Deutsch   France


Naaktstrandje Berendonck


gedoog naaktstrand oppervlakte 9,0 hectare, waaronder veel bos parkeren op 1100 meter
 
bushalte op 30 min fietsen meenemen tot op het strandje waterkwaliteit, hier is geen officiŽle zwemlocatie
aflopende bodem zwemwater kiosk op 1200 meter honden aangelijnd toegestaan
afvalbakken    18-07-2017: De Raad van State heeft de bezwaren tegen de bouw van het saunacomplex ongegrond verklaard. Op voorhand was de infrastructuur rondom het nieuwe complex aan aangepast, waardoor er veel natuur verloren is gegaan. Direct na de bouwvak wordt met de bouw begonnen en eind 2018 zal de sauna de deuren openen,.

Gunstig voor het naaktstrand is dat het huidige (gedoog)terrein een officiŽle status gaat krijgen. Op dit moment is nog niet bekend hoe het naturistenterrein nader wordt ingevuld.

Algemeen
De Berendonck, tussen Nijmegen en Wijchen, is een recreatiegebied van circa 170 hectare dat in 1976 is aangelegd. Aan de noordzijde van de 45 hectare grote recreatieplas bevindt zich een strand van 3 hectare met kiosk, toiletgebouwen en speeltoestellen. Verdere voorzieningen in het gebied zijn onder andere een 18 holes golfbaan een duikstek en een Outdoorcentrum.

In het gebied is geen officieel gedeelte voor naaktrecreatie aangewezen. Eind 2009 maakte de RGV (tegenwoordig Leisurelands), de eigenaar van het recreatiegebied Berendonck, herinrichtingsplannen bekend waarin ook ruimte is voor een naturistenterrein. Met de vaststelling van het bestemmingsplan "Thermen Berendonck" begin maart 2014 leek de komst van een officieel naaktstrand weer wat dichterbij gekomen.

De gebruikers van het huidige gedoogstrand lopen niet echt warm voor de plannen, omdat ze bang zijn dat de rust wordt verstoord en er dat veel natuur zal verdwijnen.
Ook vinden ze de plek waar het nieuwe naaktstrand gepland is niet geschikt, omdat het dichtbij een woonwijk ligt; zij vrezen vooral overlast van jongeren, die daar een hangplek hebben. De naturisten ondersteunen daarom ook het bezwaar van de
Gelderse Natuur- Milieufederatie (GNMF) tegen de plannen. De natuur organisatie is vooral tegen de bouw van het grote saunacomplex in het leefgebied van de dassen.

Hoewel de Raad van State in eerste instantie het bestemmingplan "Thermen Berendonck" vernietigde, keurde de gemeenteraad begin juli 2016 een aangepaste versie van bestemmingsplan goed. Er loopt nog wel een procedure tegen de bouw van het saunacomplex, maar de voorbereidende bomen kap is inmiddels uitgevoerd.
De komst van het saunacomplex lijkt onvermijdelijk, wat de gevolgen zijn voor naaktstrandje in de directe omgeving is nog onduidelijk.

Op een gedeelte aan de zuidzijde van de Berendonck wordt al meer dan 30 jaar naaktrecreatie gedoogd. Het gebied is aan deze zijde niet ingericht voor strandrecreatie, het bestaat voornamelijk uit bebossing met enkele grasveldjes op een 3 tal landtongen. De grasveldjes worden niet gemaaid. Er is geen zandstrand aanwezig. Op de meest oostelijke landtong bevindt zich de grootste zonneweide. Hier is min of meer het familiestrand. Het overige gebied waar naakt wordt gerecreŽerd is gescheiden door het water en kan alleen weer via het fietspad worden bereikt.

Ook vissers maken veelvuldig gebruik van dit gebied. Dit heeft in het verleden tot een conflict tussen de vissers en de naturisten geleid, waarbij de Rijdende Rechter om een uitspraak is gevraagd.

Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig.

Het zwemwater is bij de "grote" zonneweide goed bereikbaar. Op andere plaatsen via smalle openingen in de bosschages. Het zwemwater is helder en wordt snel diep. Er is geen afgebakend zwemgedeelte.  

Nieuws
01-07-2016 Berendonck maakt zich ondanks protesten op voor luxe sauna
29-03-2016 Werkgroep ďde BerendonckĒ tegen saunacomplex in recreatiegebied
20-05-2015 Bestemmingsplan saunacomplex Berendonck vernietigd
05-03-2015 Leisurelands is de nieuwe naam van RGV
04-12-2014 Dassen houden bouw saunacomplex Berendonck tegen.
13-03-2014 Wijchen akkoord met saunacomplex Berendonck
02-09-2010 Hotel op De Berendonck kan er komen
05-07-2010 Strandpaviljoen Berendonck afgebrand
09-12-2009 Veel bezwaren tegen Berendonckplannen.
07-12-2009 Berendonck krijgt een naaktstrand

Weer


 


Handige Links
Leisurelands  Berendonck (voorheen RGV)
 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend