Home

Naaktzwemmen in Sneek

Zwemagenda 2017:

Zomerstop, vanaf oktober weer zwemmen.

Tijd: 14:30-15:30u

Vanaf 14:15u is de kleedkamer open,
maar pas vanaf 14:30u kan er worden gezwommen.


Het eerste blootzwemuur in het zwembad It Rak te Sneek was met een opkomst van 27 zwemmers en met nog weinig media aandacht al zeer geslaagd. Het tweede blootzwemuur was met 53 zwemmers een overweldigend succes. De Leeuwardercourant bezocht het blootzwemuur in Sneek en maakte het volgende verslag.

Het zwembad beschikt over een wedstrijdbad (25 m) voor de sportieve baantje-zwemmer en een subtropisch bad om heerlijk te relaxen. Het peuter- en het bubbelbad ontbreken ook niet, zodat er voor een ieder wat wils is. Het zwemuurtje is zeer geschikt voor de hele familie.

De kosten zijn 5,00 euro per persoon, graag zoveel mogelijk gepast betalen (geen PIN).

Zwem- en recreatiebad It Rak
Burgemeester de Hooppark 4
8605 CR Sneek
Tel: 0515-413218

Facebook pagina.
Nednaturist
Organisatie:  Maikel van Dinther
 
 

Ontheemde nudisten blij met hun uurtje in Sneker zwembad.

Bron Leeuwardercourant 19-02-2017  Tekst: STEF ALTENA

SNEEK Overdekt naaktzwemmen zat een tijd in een dip. In het zwembad van Sneek leeft de naturistengemeenschap weer helemaal op.

Je hebt De Groene Ster bij Leeuwarden en De Potten bij Sneek. En bij Stavoren, Laagduurswoude (bij Oosterwolde) en Appelscha liggen gedoogstroken. Hiermee houdt het wel zo’n beetje op met de plekken die zijn aangewezen voor naturisme. In het winterseizoen kon de doelgroep terecht in Sportstad Heerenveen, maar die samenwerking liep steeds stroever en recent kwam aan het zwemuurtje een eind. „We konden daar ook maar drie kwartier terecht. En dan ook nog alleen in het wedstrijdbad", zegt Maikel van Dinter uit Makkum. Bijzonder storm liep het er dan ook niet.

Van Dinter en medeorganisator Tjipke Tasma vonden in It Rak in Sneek een alternatief. Met recreatiebad én wedstrijdbad bovendien. Precies waar de doelgroep op zat te wachten. Tijdens het kennismakingsuurtje twee weken geleden bleef de teller nog steken op 27 plonzers. Deze zaterdag (de club is hier één keer in de twee weken) liggen er al 60 zwemmers in het bad.

„Vroeger, voor de verbouwing, was er in dit zwembad ook een naturistenuur", zegt zweminstructeur Pieter Derk Tigchelaar. „Maar dat is ver voor mijn tijd. Voor mij persoonlijk is dit allemaal compleet nieuw." Hij wil er voor zorgen dat de andere doelgroepen – hiervoor zitten de diplomazwemmertjes, hierna een waterpolowedstrijd – niet teveel van het uurtje blootzwemmen merken. Tigchelaar: „Dat ze hier niet door de glazen staan te gluren."

Het is anders niks om je voor te schamen, benadrukt Van Dinter. „Het is mijn missie om mensen te leren dat iedereen gelijk is, hoe je er ook uit ziet, en dat een naakt lichaam heel normaal is", zegt de Makkumer. „Tegenwoordig schaamt men zich veel te snel." Helemaal waar, vindt het echtpaar Brouwer uit IJlst. „Iedereen is gelijk. Als je naakt bent nog meer. Alle tegenstellingen tussen arm en rijk vallen weg. Dat spreekt ons heel erg aan", aldus de zeventigers.

„Geweldich dat wy hjir te plak kinne", vindt ook Tjipke Tasma, een van de opperhoofden van het Friese naturistenwereldje. „Omdatst yn dit bad alles hast." Een jong gezin speelt in het pierenbad, groepjes ontspannen in de bubbels, de stroomversnelling en de sauna en de sportievelingen trekken baantjes in het wedstrijdbad. In het laatste kwartier ontdekt menigeen de glijbaan. Tasma: „It skynt datst sûnder klean ferrekte hurd kinst."

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend